Нарушения по земеделските еврофондове ще ни струват 248 млн.лв.

zemedelsko_800600Европейските одитори са изпратили искания за налагане на финансова корекция на България в общ размер на 248 млн. евро, заради допуснати нарушения при разпределяне на парите от еврофондовете за селските райони и земеделие. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

В изминалите месеци в Министерството на земеделието и храните са получени поредица от доклади на Европейската комисия, с които страната ни се уведомява за допуснати груби нарушения при изразходването на европейските средства, които страната получава по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, както и за преките плащания на земеделски производители.

Един от докладите е окончателен и според него, страната ни трябва да върне в бюджета на Европейския съюз 60 млн. евро заради нарушения на обществените поръчки при т.нар. “общински мерки” по ПРСР. Става въпрос за инвестиции за ремонт и облагородяване на градската среда в по-малките населени места. Друга причина за глобата са нарушения при директните плащания, които са свързани със системата за идентификация на земеделските площи. Честа практика е земеделските собственици да представят нереално големи обеми обработваема площ, за която да получават субсидии. Окончателната финансова корекция е наложена и заради договори по “Техническа помощ” на ПРСР, които са сключени в мандата на земеделския министър в първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Коментарите са затворени.